Sandwiese Schwestern

a szókincsről

A SZÓKINCSRŐL....

Légy bár szakíró vagy regényíró a szép, választékos beszéd rendkívül fontos, sőt elengedhetetlen számodra. Ez is hasonló a testedzéshez, izomépítéshez: ha nem gyúrod rendszeresen, akkor leépül és nem fejlődik a test, az izom. Kb. ilyen, amikor valaki nem tesz azért, hogy szépen írjon vagy beszéljen. Sajnos ez esetben is elsorvad, beszűkül szavaink tárháza.

Ha író vagy szinte kötelességed a nyelv fejlesztése, az esztétikus beszéd kialakítása, fokozatosan egy magasabb szintre emelése és megtartása. Neked ez a munkaeszközöd, ezzel győződ meg az embereket, ezzel fejezed ki a gondolataidat, váltasz ki érzelmeket, teszed élvezhetővé a témádat, az ügyedet stb.

Itt van tőlem néhány hasznos tipp, hogyan, milyen módon fejleszd a szókincsedet!

OLVASÁS-Olvass mindennap legalább egy fél órát! Ha teheted és beszélgetésre ritkán van lehetőséged, akkor próbálj meg hangosan olvasni. Ezzel a kiejtésed is javul.

TANÚLJ-Rendszeresen tanulj tudatosan egy-egy szót! Határozd el, hogy minden másnap tanulsz egy új szót. Miután kikerested, kiválasztottad, és megnézted mi a pontos jelentése, mondj vele 3 mondatot, amivel egy kicsit begyakorlod a használatát és értelmezed szövegkörnyezetben is.

BESZÉLGESS MINÉL TÖBBET-és lehetőleg minél választékosabban. Ragadjuk meg a lehetőséget, ha telefonálunk, vagy a barátainkkal beszélgetünk, esetleg valaki valamiről megkérdezi a véleményünket. Természetesen tegyük ezt úgy, hogy nem fárasztjuk felesleges szövegeléssel a másikat. Ha például találkozunk egy ismerősünkkel és megkérdezi, hogy vagy, ne csak azt mondjuk: jól. Hanem plusz 2 mondattal toldjuk meg a válaszunkat.

KERESZTREJTVÉNY-Talán előszőr kissé elavultnak gondold, de kérlek ne tedd! Szuper szókincsfejlesztő, ami az adott szó szinonimáját keresi a legtöbb esetben.

SZINONÍMASZÓTÁR – Az író egyik legjobb barátja! Néha random írj be egy szót és nézd meg mivel lehet helyettesíteni! Érdekes lesz látnod, hogy van néhány felkínált lehetőség, melyre nem is gondoltál, viszont nagyon tetszik Neked.