Sandwiese Schwestern

Az idő pénz

Az idő pénz

Ahogyan nem dobnál ki az ablakon néhány ezer forintot, úgy ne hagyd kicsúszni a kezedből az idődet sem. Hiszen ha hagysz elúszni egy értékes órát a napodból, ha azt nem osztod be és nem gondolod végig, hogyan élhetnéd életed perceit hasznosan vagy kellemesen és örömben, akkor bizony értékes forintokat hagysz kicsúszni a markodból.

Az időpocsékolásról

Ha óradíjban mérnéd napod minden egyes óráját, akkor másképpen tekintenél azokra az elvesztegetett percekre, amikor a telefonodon néztél valami bugyuta tik-tok videót, a tévében egy vacak műsort, vagy pletykáltál a szomszéddal, esetleg egy bevásárlóközpontban kóboroltál céltalanul… Ha neked is vannak ilyen haszontalan időpocsékolásaid, az sajnos mind kidobott pénz (sok-sok ezer forint!), ami a kukában landol!

Ha nem tervezed meg, mikor mit csinálsz, mivel foglalkozol, az olyan, mintha nem lennének céljaid, de legalábbis folyton szem elől tévesztenéd őket. Ha pedig nincsenek terveid, és írásban (vagy egy Excel táblázatban) lefektetett céljaid, csak álom marad az, amit szeretnél, mert elérni sohasem fogod őket. Ha te is azok közé tartozol, akik egész nap loholnak és gürcölnek, ám este azt gondolják: „csináltam valamit, de hogy mit?”, akkor lehet, hogy az időgazdálkodásodat kellene megreformálnod, és újragondolnod. Oké, de hogyan?

Havi terv

Először is csinálj tervet a munkádra és feladataidra, legalább egy hónappal előre. Természetesen ez az időbeosztás nemcsak a munkáidat és feladataidat tartalmazhatja, hanem azt is, mikor mész el kirándulni, jógázni, vagy a pároddal sétálni, vacsorázni. Mikor tanulsz, fejleszted magad. A jó időbeosztás és életterv nem azt jelenti, hogy nem pihensz vagy a pihenésre fordított idő pazarlás volna. Sőt! A jó időbeosztás, a testi-lelki felfrissülésedről is gondoskodik. De tudj különbséget tenni pihenés, és időpocsékolás között!

Heti terv

Legyen egy heti terved. Itt már napokra bontva láthatod a feladataidat hétfőtől vasárnapig, és konkrétabban tudod, hogy mikor, mivel kell foglalkoznod. Ez a terv már jóval részletesebb, mint a havi, és pontosabb is. A heti tervben jobban fókuszálnod kell arra is, milyen sorrendiséget állíts fel a feladataid között: mi élvez elsőbbséget, mi a legfontosabb, vagy halaszthatatlan dolog, amit feltétlenül el kell végezned.

Napirend

Az idő pénz

Írj egy napirendet is. Mikor kelsz, fekszel, vásárolsz, foglalkozol ügyintézéssel, mikor lazítasz, önfejlesztesz. Melyik órában edzel, mozogsz egy kicsit, vagy tanulsz. Oszd be a napod is, és aztán élj, dolgozz e szerint.

Talán azt gondolod, hogy ez így túl merev, és ha mindent megtervezel, akkor elvész a spontenaitás az életedből, a hétköznapjaidból. De ez egyáltalán nincs így! Ha megtervezed a napi feladataidat, marad majd időd olyan dolgokra, amiket szeretsz, és amikor azt csinálhatsz, amit akarsz. Az időbeosztás az, ami neked dolgozik, és biztosítja számodra a szabadságot!
Amikor nem csinálsz napirendet, akkor kevesebb időd marad a fontos, számodra lényeges dolgokra és saját magadra is.

Siker = tervszerű célok

Ha tervszerűen élsz, képes leszel jobban átlátni a feladataidat, tevékenységeidet, életedet. És sokkal elégedettebben fekszel le este, és kelsz reggel. Ráadásul, ha írásban vagy Excel táblázatban írod le a terveidet, nem kell állandóan a fejedben tartani, hogy mikor mi következik, ráadásul nem marad el semmi sem a teljesítendő feladataid közül.

Élj tervszerűen, fókuszáltan, és a siker is pontosan fog érkezni hozzád! Ne feledd: ha nagy eredményeket és sikert szeretnél, akkor profi módon kell irányítanod az életedet és idődet is! Ne pazarold el a perceidet, óráidat, mert azzal értékes forintokat hagysz kicsúszni a kezedből