Sandwiese Schwestern

Hogyan mesélj? - A magával ragadó story titkai (Első rész)

hogyan mesélj
A magával ragadó story titkai.

A honlapodon, vagy akár blogcikk témájaként is hozhatsz egy jó történetet, mert ez közelebb visz az olvasóidhoz, bizalmat épít köztetek. Érdemes kitanulnod hogyan mesélj történetet olyan módon, hogy felkeltsd az érdeklődést és közöld úgy a mondanivalód, hogy az ne tűnjön direktnek, nyomulósnak. A story az, amikor az olvasód azt érzi ő maga jött rá a megoldásra. Pedig Te vagy az, aki ezt „bemesélte” neki.

Ebben a részben megtudhatod mi is az a történetmesélés, hogyan kell előkészítened a storyd és melyek az igazán szívbemarkoló történet jellemzői.

 

Gyerekkorunk meséi

Valamikor, még gyerekkorunkban rengeteg csodás mesét hallgattunk, a legtöbbünknek volt kedvenc meséje, amit annyira szerettünk, és amivel nem tudtunk betelni ezért anyukánknak vagy nagymamánknak újra és újra el kellett olvasnia. Már akkor is óriási hatása volt ránk, elbűvölt, elvarázsolt minket a mese. Szerintem sokat mondó az, hogy ki melyik mesét hallgatta a legszívesebben. Ez a történet elkísér, egészen sokáig az életed része lesz, és kapcsolódik, beépül a jellemedbe, személyiségedbe is.

A történetmesélés egyidős velünk

A mesélés, mesehallgatás egyidős az emberiséggel, a génjeinkben van és valószínűleg már az őskorban is létezett. Aztán jött néhány okos ember, akik ezt tudománnyá fejlesztette és adtak neki egy szépen hangzó nevet: storytelling, történetmesélés.
Mindenki képes történetmesélésre és mindenkinek van egy jó storyja, amit előadhat. Bármiből lehet egy jó mese, csak tudnod kell, hogyan mond el az embereknek úgy, hogy hatásos legyen.

A legtöbben arra hivatkoznak, hogy nincs jó storyjuk és semmi olyan érdekes nem történik velük, amiről lehetne mesélni. Ez tévedés. Nem kell nagy dolgokra, világrengető eseményekre gondolni, és azt hinni, hogy csak az érdekelheti az embereket.

A legjobbak azok az egyszerű történetek, amikben az olvasó magára ismer, amivel tud azonosulni és ezek pont azok a hétköznapi, sokszor banális események, történések, amelyek mindenki életében előfordulnak.

A történetekre emlékszel

Ha tudod, hogyan mesélj, akkor sikerülhet megérinteni az embereket. Ez az, amivel igazán képes leszel az olvasóid bizalmát elnyerni. Egy jó storyra mindenki emlékszik. Az utóbbi időkben olvasott könyvekből leginkább azok a részek tettek rám nagy benyomást, ahol az író, szerző magáról, vagy valaki másról egy történetbe ágyazva beszél.

Vajon ugyanígy emlékeznék, ha valaki okoskodással, szimplán csak elmondta volna ezt a tanulságot? Nem hiszem, kellett hozzá, hogy mesébe legyen burkolva, csomagolva. Érdemes tehát megtanulnod, kissé beleásnod magad a történetmesélés mikéntjébe.

A storymesélés előtti teendőid:

  1. Határozd meg a célközönséged: Kik ők? Milyen jellemzőik vannak? Milyen álmaik, dilemmáik, problémáik vannak?

  2. Határozd meg a mondanivalódat: Mit szeretnél közölni a célközönségeddel? Mire szeretnéd rávezetni őket?

  3. Válassz ki egy történetet: Melyik az a történet, amivel leginkább meg tudod jeleníteni a te értékeidet, küldetésedet, mondanivalódat?
Hogyan mesélj?
A magával ragadó story titkai.

Milyen a jó story?

  • A történeted mindenképpen legyen igaz. Szerintem egyébként is a legjobb storykat az élet írja.
  • A storydban légy őszinte, sebezhető, esendő, tökéletlen, vívódó. Magyarul: ember. Ne játszd az eszed. Ne told túl. Ne legyél egy tökéletes, okos hős, inkább legyél hétköznapi. Olyan, akivel tudnak azonosulni az olvasóid, aki pont olyan, mint ők.
  • A magával ragadó történet karakteres, szórakoztató, tanulságos!

Tarts velem jövő héten is, ahol még mélyebben belemegyünk a témába, a storytelling tanulásba. A következő részben megnézzük, hogyan építheted fel a történeted, milyen részekre bontsd fel és milyen plusz elemeket tegyél bele ahhoz, hogy meggyőzően és hatásosan tudj mesélni!

Ide kattintva olvashatsz hasznos, fontos tippeket a szókincsbővítésről. Itt pedig a demens ápolással foglalkozó blogomon lévő storyt találsz.