Sandwiese Schwestern

Hogyan mesélj?-Építsd fel a történeted! (második rész)

Hogyan mesélj?-Építsd fel a történeted!
Belső monológ: kérdésekre adott válasz, dilemmáid, kétségeid.

Az előbbi részben megtanultuk azt, hogy mi kell egy jó storyhoz, valamint hogyan készítsd elő a storyd. Most a történet tagolását tanuljuk meg és azt is milyen hatásos elemeket fűzz bele, hogy még ütősebb legyen a meséd!

A történet felosztása és tagolása:

Bevezetés:

Legyen ez a konfliktusaid, problémáid, megoldásra váró feladataid, vívódásaid, kihívásaid felsorolása. Ebben a részben az a feladatod, hogy előadd, ecseteld, részletezd mindazokat a frusztráló eseményeket, melyek nem hagynak nyugodni, ami miatt nem teljes az életed. Lényeges, hogy az olvasóid megismerjék a te problémádat, szembesüljenek igazi vívódó emberi éneddel. Az olvasó akkor tud veled azonosulni, akkor nyered el a bizalmát, ha azt látja, érzi, hogy ugyanolyan vagy, mint ő, amikor a homlokára csap és azt mondja: Nekem is éppen ez a bajom! Ezt én is ugyanígy látom! Pont ez történt velem is!

Tehát írd le a krízisedet, a reménytelenség érzését, a csapdát, amibe kerültél.

Tárgyalás

Ez a konfliktus megoldása. Amikor a történet hőse megtalálja a kiutat. Látja a fényt az alagút végén. Itt következik be az áttörés. Itt kell leírnod azt a valódi és belső utazást, amelyen végig mentél ahhoz, hogy megtaláld a megoldást. Végre elérkezett a megkönnyebbülés a hősöd, és az olvasóid számára is. A legjobb, ha ezt az előbb említett utazást minél jobban, részletesebben taglalod.

Írd le miken mentél keresztül, és miket gondoltál, éreztél közben. Milyen negatívumokkal, démonokkal kellett megküzdened, milyen út, vagy felismerés vezetett a megvilágosodáshoz, konklúzióhoz, tanulsághoz.

Befejezés

Most jön az, amit úgy hívunk: tanulság. Mi volt ez, mit tanult a hősöd? Milyen új utakon jár azóta? Milyen eredményeket sikerült felmutatnia? Azonban fontos, hogy ezt ne rágd, add a szájába az olvasóidnak. Csak sejtesd annyira, hogy maga jöjjön rá a tanulságra. Írd le hogyan, miben változott az élete. Mit nyert és hogyan alakult át a felismerés után a sorsa. Itt azt is leírhatod, hogy a terméked vagy a szolgáltatásod a megoldás.

Közöld az olvasóiddal, Írd a meséd végébe, a tanulságba, végkövetkeztetésbe, hogy miért csinálod, amit csinálsz, mi a te értékrendszered, amit szeretnél átadni az embereknek. Mi az oka, hogy most ezzel a szolgáltatással foglalkozol, miért vállalkozol. Vagy miért pont e termék mellett teszed le a voksod.

Fűszerezd a sztorid.

Rakj néhány olyan elemet a mesédbe, melyektől még inkább magukénak érzik az emberek a történeted.
Érezze azt az ember, hogy valóságos gondolatolvasó vagy, hiszen a problémák, amiket felvázolsz, abszolút az övé is. Érezze, hogy a veséjébe látsz. Hogyan, milyen apró fogásokkal csempészheted be ezt az érzést, mi kell ahhoz, hogy belopd magad az olvasód szívébe?

Személyes szál:

Egy kicsit vonultass fel, láttass a saját életedből. Vagy utalj a családodból valakire, pl. édesanyád, gyereked, testvéred járt így. Ezzel is tudnak azonosulni az emberek, hiszen családja a legtöbb embernek van, ezért ha velük példálózol, azonnal a saját rokonaikra, hozzátartozóikra asszociálnak. A  te életed, storyd, az ő életükké, és az ő storyjukká válik.

Érzelmek:

Tegyél bele minél több erős érzelmet. Írd le, hogyan érezted magad. Használj érzékletes képeket. Ez az, amire biztosan emlékezni fognak. Ha eltalálod azt az érzelmi szálat, ami nála is ugyanaz, akkor létrejön köztetek a kapcsolódás, azonosulás. Az olvasód úgy érzi megérted őt. Ne légy szégyenlős! Éld bele igazán a storydba magad.

Párbeszéd:

Hogyan mesélj?-Építsd fel a történeted!

Ilyen lehet egy belső monológ megjelenítése is, ami állhat egy kérdésből és egy válaszból. A párbeszédben megmutathatod kételyeidet, dilemmáidat, mintha csak önmagaddal beszélgetnél.

 

Láthatod, hogy a jó történetmesélés nem boszorkányság, viszont remek hatást érhetsz el vele a célközönségednél. Ha követed a fentebb leírt instrukciókat, neked is biztosan sikerülni fog összehozni, egy olyan történetet, amivel elgondolkodtatod, vagy akár cselekvésre buzdítod az olvasóidat.