Sandwiese Schwestern

Hogyan szúrd ki a nem neked való ügyfelet?

Hogyan szúrd ki a nem neked való ügyfelet?

Milyen az az ügyfél, aki csak az idődet rabolja, de a végén még sem veszi igénybe a szolgáltatásodat? Milyen jelei vannak annak, ha valakivel nehéz lesz együtt dolgoznod?

Akivel nehéz együtt dolgozni

Valljuk be, van az az ügyféltípus, akivel nem szeretsz dolgozni, mert úgy érzed elszívja az összes energiád. Aki csak az időt húzza, és az ingyen munkádra pályázik! Van olyan, akivel kín együttműködni, és amikor látod, hogy ő keres a telefonodon, azonnal görcsbe rándul a gyomrod.

Szabad vagy, azzal dolgozol, akivel akarsz

Amikor vállalkozó leszel, az a lehető legjobb dolog, ami történhet veled. Végre szabad lehetsz, és azt csinálhatsz, amit akarsz. Néha elfelejtheted, hogy olyan ügyféllel dolgozhatsz együtt, akivel szeretnél. Pedig nem kötelező minden munkát, és minden idegesítő ügyfelet elvállalni csak azért, hogy legyen. Még a pénz sem fontos annyira, hogy ne foglalkozz azzal, hogyan érzed magad valakivel.

Miért nem éri meg az, ha problémás ügyféllel dolgozol?

Miért nem éri meg az, hogy valaki olyanra pazarold magad, aki nem érdemli meg? Akivel úgysem jön össze az üzlet? Elsősorban az idő miatt, amit rá pazarolsz ahelyett, hogy a számodra fontos dolgokkal, emberekkel törődnél, vagy azokkal az ügyfeleiddel, akik viszonozzák mindazt, amit adsz nekik. Lehet, hogy fel sem tűnik, mennyi időd megy el a semmire: konzultációk, amelyeknek semmi eredménye. A tizedik email írása, az újabb árajánlat szerkesztése.

Ha egy ügyfél problémás, ez sokféleképpen megnyilvánulhat. Számos árulkodó jele lehet annak, hogy valami nincs rendben, és nem lesz jó munkakapcsolat köztetek. Azonban, ha ismered ezeket a jeleket, már az elején kiszúrhatod kivel lesz gondod, és így idejében nemet mondhatsz a közös együttműködésre.

Jelek, melyek megmutatják, hogy bizony gondod lesz az ügyféllel

  1. Megérzed. Már az első találkozás első perceiben van egy negatív, megmagyarázhatatlan rossz érzésed vele kapcsolatban. Én hiszek abban, hogy a belső útmutatód bölcsen megsúgja kivel érdemes, és kivel nem szabad foglalkoznod. Az esetek nagy többségében nyugodt szívvel bízhatsz a megérzéseidben!
  2. Kritikus mindennel, és mindenkivel szemben. Vajon hogyan beszél másokról? Mit mond azokról, akikkel már előtted együtt dolgozott? Ha többnyire negatív véleménye van, akkor ne áltasd magad! Rólad is hamarosan pont ugyanígy fog vélekedni. Minden ember olyan az egyik helyzetben, mint a másikban. Te sem leszel kivétel, és kritizálni, elégedetlenkedni fog a munkáddal kapcsolatban téged is.
  3. Túl nagy elvárásai vannak. Ő az, aki garanciát akar, aki biztosítékot követel arra is, ami nem rajtad múlik. Ha valami nem úgy sül el, ahogy elképzelte, akkor reklamál, és téged hibáztat.
  4. Nem hálás, nem örül. Az ilyen embertől ritkán hallod, hogy köszönöm. Neki minden, ami jó, az a legtermészetesebb. Nem értékeli különösebben az erőfeszítéseidet. Általában apróságokba is beleköt.
  5. Anyagias. Mindent drágáll, és gyakran alkudozik Újabb és újabb kalkulációt kér tőled („ha nem kérem ezt, akkor mennyi is lesz?”). Vagy minden kell neki, de olyan olcsón, hogy az már ingyen van.
  6. Az időt húzza. Még meggondolja. Még át kell beszélnie a párjával. Megígéri, hogy jelentkezik a jövő héten. Még megnézi a többi ajánlatot is a piacon.
    Te is tudod, ő is tudja, hogy ebből semmi nem lesz.
  7. Az energiavámpír. Ez a típus fárasztó, idegesítő. Miután beszéltél vele, úgy érzed, hogy teljesen kimerültél, és még a fejed is zsibbad. A legszívesebben lefeküdnél, és aludnál egyet, miután beszéltetek.
Hogyan szúrd ki a nem neked való ügyfelet?

Csak rajtad múlik, hogy eldöntsd, kivel akarsz dolgozni. Választhatsz olyan ügyfelet, akivel nehéz az életed, és a keresztbe teszel saját magadnak. Anyagilag és érzelmileg is „elakadásokat”, gátakat képzel az üzletedben, és a lelkedben is. Nem fejlődsz, nem haladsz, stresszelsz. Feszült, ideges leszel.

Vagy választhatsz olyan ügyfelet, akivel öröm a munka, és úgy érzed, mintha nem is dolgoznál. Az ügyfelek közötti különbség akkor tűnik fel, amikor bejön egy igazán neked való kliens, akivel imádsz együtt dolgozni. Akivel már az első 5 percben érzed az összhangot. Akinek örömmel segítesz és nemcsak azért, mert megígérted. Ő az, aki mindenért hálás, értékeli a szaktudásodat, tapasztalataidat és nemcsak hogy szó nélkül, de örömmel fizeti ki a szolgáltatásodért a megbeszélt összeget!

Ez utóbbi jobban hangzik, ugye?